Sport

V Mariánských Lázních má tradici i sport. Ve městě je možno využít 48 druhů sportu. Přes atletiku, cyklistiku, golf, jachting, lov, plavání,šachy, tenis až po zápasnická odvětví. Velmi významnou tradici má v Mariánských Lázních zejména golf a také zimní sporty. Město také pořádá významné sportovní akce. Nejznámější je běžecký závod Golden Czech Trophy Mariánské Lázně. Po řadu let bylo místem kvalifikační skupiny mezinárodní juniorské soutěže v tenise Galeova poháru.

Sportovní areály

Royal Golf Club Mariánské Lázně

Royal Golf Club Mariánské Lázně:

V Mariánských Lázních cca. 3 km od centra se také nachází jedno z nejstarších golfových hřišť v Evropě. 21. srpna 1905 bylo v Mariánských Lázních slavnostně otevřeno golfové hřiště a prvním zakládajícím členem se stal dokonce britský král Edward VII. Britský panovník golf miloval a tak zdejší hřiště navštívil celkově desetkrát. Golfový klub dnes pořádá četné turnaje, a to jak světové amatérské soutěže, tak i profesionální turnaj Volvo Tour což je první profesionální turnaj v postkomunistickém světě. V roce 2003 udělila britská královna Alžběta II. golfovému klubu v Mariánských Lázních prestižní titul Royal Golf Club, který se může jako jediný ve střední Evropě tímto titulem pochlubit. V roce 2005 Royal Golf Club oslavil 100. výročí založení.

  • Rok otevření: 1905
  • Počet jamek: 18
  • Délka: 6135 m
  • Course rating: 73
  • Slope rating: 125
  • Sezóna: květen až říjen

Ski Area Mariánské Lázně

SKIAREA Mariánské Lázně nabízí lyžařské terény několika stupňů obtížnosti. Délka sjezdových tratí v areálu je 1450 metrů. K dopravě lyžařů slouží lanová dráha a dva moderní lyžařské vleky s celkovou kapacitou 2500 osob/hod. Denní provozní doba areálu je od 9,00 - 16,00 hodin a večerní lyžování od 18,00 - 21,00 hodin.

Sjezdové tratě jsou upravovány moderním strojem Kassbohrer PB 280DW včetně úpravy tratě před večerním lyžováním. Pestrý je výběr časových jízdenek od půldenních, denních po vícedenní včetně výrazných slev pro skupiny a lyžařské výcviky. K dispozici je skibar, skipůjčovna, skiservis, sociální zázemí a parkovací plochy. V rámci areálu funguje lyžařská a snowboardová škola.

Plavecký bazén

Krytý plavecký bazén nabízí plavecký bazén 25 metrů a dětský bazén. Z dalších služeb lze potom využít ohřívárnu, vířivky, kadeřnictví, masáže a bar.
Vstupné - jednorázové, hromadné, chipové.

Adresa bazénu:
Tyršova 617/6
353 01 Mariánské Lázně
tel.: 354 623 579354 623 579 begin_of_the_skype_highlighting            354 623 579354 623 579      end_of_the_skype_highlighting

 Cyklo trasy

Mariánské Lázně (Panorama) 13,2 KM
Mariánské Lázně (hotel Krakonoš). Architektonicky pozoruhodný objekt byl postaven v r. 1902 J. Konigem podle vídeňského arch. A. Heymanna. Parkové úpravy prováděl Sven Svenson, který byl autorem tzv. Pohádkové cesty s mnoha scénkami postav v životní velikosti (vedle ve stráni pod postavou Krakonoše). Místo jednoho z nejhezčích výhledů na Mariánské Lázně.
Závišín
Ovesné Kladruby, Barokní kostel sv. Vavřince, švédský kříž při cestě na Mrázov
Mrázov
Klášter Teplá - Premonstrátský klášter s unikátní knihovnou (80.000 svazků), hotel Hospic. V areálu hodnotný chrám Zvěstování P. Marie, mohutné pozdně románské trojlodí z tesaných kvádrů, žebrovou klenbou a dvouvěžovým průčelím (opatřeno novorománským portálem r. 1893).
Betlém - Autokemping Betlém - ubytování a koupání.
Mrázov
Ovesné Kladruby, Barokní kostel sv. Vavřince, švédský kříž při cestě na Mrázov.
Závišín
Mariánské Lázně (hotel Krakonoš)
Mariánské Lázně (hotel Panorama)

Mariánské Lázně (Panorama) 19,7 KM
Mariánské Lázně (hotel Krakonoš) - Architektonicky pozoruhodný objekt byl postaven v r. 1902 J. Konigem podle vídeňského arch. A. Heymanna. Parkové úpravy prováděl Sven Svenson, který byl autorem tzv. Pohádkové cesty s mnoha scénkami postav v životní velikosti (vedle ve stráni pod postavou Krakonoše). Místo jednoho z nejhezčích výhledů na Mariánské Lázně.
Závišín
Podhorní vrch (847 m.n.m.) - nejvyšší bod Tepelské vrchoviny, výhledové místo na upraveném čedičovém suku. V opuštěném lomu nálezy olivínů, ve sbírkách měl několik zdejších nálezů i J. W. Goethe. V sedle pod vrcholem stávala Hannakamova kavárna, jejíž obyvatelé se stali v r. 1945 obětí diverzního zásahu. V sedle dvojvrcholu vysílač.
Podhorní hájenka
Ovesné Kladruby, Barokní kostel sv. Vavřince, švédský kříž při cestě na Mrázov.
Závišín
Mariánské Lázně (hotel Krakonoš)
Mariánské Lázně (hotel Panorama)

Mariánské Lázně (Panorama) 21,9 KM
Mariánské Lázně (hotel Krakonoš) - Architektonicky pozoruhodný objekt byl postaven v r. 1902 J. Konigem podle vídeňského arch. A. Heymanna. Parkové úpravy prováděl Sven Svenson, který byl autorem tzv. Pohádkové cesty s mnoha scénkami postav v životní velikosti (vedle ve stráni pod postavou Krakonoše). Místo jednoho z nejhezčích výhledů na Mariánské Lázně.
Závišín
Milhostov
Lazurový vrch
Holubín
Rozcestí u Martinova
Vlkovice
Mariánské Lázně (hotel Krakonoš)
Mariánské Lázně (hotel Panorama)

Mariánské Lázně (Lesní pramen) 20 KM  - Alkalicko - železitá kyselka. Klasicistní kolonáda z roku 1869 zasazena do jedinečného přírodního rámce lázeňského parku. Hudební pavilónek navržen arch. Brixem, sousoší múz O. Zoubka.
Alej Svobody - Chráněné stromořadí tvoří 403 stromů, z toho 395 dubů, javory kleny, jeřáby a buky.
Lázně Kynžvart žst
Zámek Kynžvart. Původně barokní sídlo nechal v letech 1821-36 rakouský kancléř von Metternich přestavět na empírový zámek. Stavbu projektoval stavitel italského původu Pietro Nobile. V zámku se nachází jedna z nejcennějších zámeckých knihoven v Čechách. V roce 1928 zde bylo z iniciativy kancléře Metternicha založeno muzeum, kde je možné shlédnout cenné sbírky přírodnin, mincí, historických a technických kuriozit, rukopisů, starých egyptských památek, zbraní i uměleckých předmětů. V průběhu let 1998 - 1999 proběhla rekonstrukce vnitřní prohlídkové trasy zámku.
Lázně Kynžvart - Městečko vzniklo ve 13. a 14. stol. z osady pod hradem Kynžvartem, z něhož jsou dnes patrny pouze zbytky opevnění. Lázně založeny v r. 1822 a do r. 1862 počítány mezi česká lázeňská města. V současné době slouží především k doléčování dětí s nemocemi horních dýchacích cest. Celkem šest pramenů železité kyselky, nejznámější Richardka a Viktorka. Hodnotný je novogotický lázeňský dům z r. 1863, barokní dům č. p. 19 z roku 1770 a trojlodní kostel sv. Markéty, přestavěný v r. 1870.
Holina - Bukový les s příměsí smrků, zbytek původních svahových porostů Slavkovského lesa.
Stoh
Smetanova alej
Mariánské Lázně (Lesní pramen)

Mariánské Lázně (Lesní pramen - Chopinova ul.) 16,8 KM - Alkalicko - železitá kyselka. Klasicistní kolonáda z roku 1869 zasazena do jedinečného přírodního rámce lázeňského parku. Hudební pavilonek navržen arch. Brixem, sousoší múz O. Zoubka.
Myslivna Králův Kámen
Křižovatka na silnice Kynžvart - Kladská (rozcestí Bašus)
Kladská - Lovecký zámeček ve švýcarském stylu.
Kladské rašeliny - rozlohou největší Národní přírodní rezervace (téměř 300ha) tvoří samostatná rašeliniště - Tajga, Paterák, Lysina, Malé rašeliniště. Oblastí prochází dvě tektonické poruchy, na kterých vyvěrají podzemní vody. Rašeliniště jsou zásobárnou vody mariánskolázeňských pramenů, na území je souvislý porost borovice blatky a typická rostlinná společenstva horských vrchovišť. Kolem Kladského rybníka vede 1,5 km dlouhá naučná stezka.
Myslivna Králův Kámen
Mariánské Lázně (Lesní pramen - Chopinova ul.)

Mariánské Lázně (Lesní pramen - Chopinova ul.) 25,2 KM - Alkalicko - železitá kyselka. Klasicistní kolonáda z roku 1869 zasazena do jedinečného přírodního rámce lázeňského parku. Hudební pavilonek navržen arch. Brixem, sousoší múz O. Zoubka.
Vodárna
Myslivna Králův Kámen - Hájovna postavená v roce 1903 v alpském stylu.
Potok Rota
Prameny - Kdysi kvetoucí hornické město, později lázeňské. Ve švýcarském slohu budova Alžbětiných lázní, u ní park s vývěrem Rudolfova a Giselina pramene. Více informací získáte při návštěvě Muzea starých časů, které se nachází v budově s hrázděným štítem.
Nimrod
Polom - Původně kavárna ALM postavená v r. 1887 spolu s hospodářstvím Mariánský dvůr. V r. 1937 navštívil kavárnu prezident E. Beneš. V roce 1912 na blízké louce propagační vzlety jednoplošníku Blériot, prvé v oblasti.
Kamzík
Mariánské Lázně (Lesní pramen - Chopinova ul.)

 

Marianske-lazne.cz

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode